op bezoek bij Frans Mol

Woensdag 26 mei mocht ik op bezoek komen bij Frans Mol in Enkhuizen om eens te zien hoe hij zijn vogel hobby beleefd. Op de vraag hoe lang hij al vogels houdt kwam na even nadenken, zo’n 50 jaar als antwoord. Vanaf zijn jeugd dus al en ondertussen bekend met diverse grote parkieten en vele soorten tropen.   Momenteel zijn het de tropische vogels die zijn hokken vullen.

Frans heeft niet de luxe van een grote tuin en moest dus binnen een beperkte ruimte een volière met nachthok en kweekruimte zien te plaatsen. Dat dit aardig gelukt is kan je zien op de afbeelding.  Achter het huis, net achter de bijkeuken staat een volledig dichte volière van 2 x 3 meter. Hier blijkt dat er in het verleden al heel wat ervaring opgedaan is. Aan de voorzijde voorzien van glas en daar binnen 3 aparte vluchten met een smalle gang er voor. Handige voerluikjes maken de dagelijkse verzorging eenvoudig. Op de betonnen vloer liggen beukensnippers. Compleet met nachtverlichting en verwarming is dit een prima plek voor tropische vogels. Omdat het zomers wel eens warm kan worden moet soms de buitendeur op een kier open blijven, wat dan de buurtkat de gelegenheid geeft om eens lekker binnen te gaan en de boel flink op stelten te zetten.  Dat is dan wel lastig maar ook daar is weer een oplossing voor bedacht. De volière wordt bevolkt met diverse tropen zoals o.a.: Japanse meeuwen, Zebravinken en Spitsstaarten.

Kweken gebeurt voor een deel in de volière, maar het merendeel toch in een zeer praktisch ingedeelde kweekruimte. Ook deze kweekruimte is niet groot maar met wat ruimtelijk inzicht en handig timmerwerk zijn er evengoed 20 broedkooien in gerealiseerd.  Hier bevinden zich nog een hele verzameling andere tropen zoals: Roodkop papagaai amadines, Muskaatvinken, Gouldamadines, Maskeramadines en Diamantvinken.

Ieder hok heeft led verlichting zodat de licht hoeveelheid niet afhankelijk is van natuurlijke daglicht tijden.  Het kweekseizoen duurt hier meestal van november tot mei, maar door het koude voorjaar liggen er nu (eind mei) nog een paar jongen in het nest. Dit zijn dan de laatsten en dan is het weer klaar voor dit jaar.  Het resultaat viel dit seizoen niet mee, op dit moment zijn er 15 jongen geringd, wat Japanse meeuwen en een paar spitsstaarten en dat was voorgaande jaren wel anders.  In het verleden ook wel veel grote parkieten gekweekt zoals o.a. Prachtrosellas maar goud fazanten en zelfs een tijdje kippen. Het menu is gevarieerd met verschillende zaadmengsels van kanariezaad, tropenzaad en volièrezaad. Iedere dag wat anders omdat ook in de natuur niet altijd hetzelfde menu voorgeschoteld wordt. Vaak komen daar nog extra toevoegingen bij van b.v. Nigerzaad, Hennep, gepelde haver, raapzaad, witzaad enz. Ook trosgierst wordt veelvuldig verstrekt. Dus veel variatie en afhankelijk van het seizoen andere hoeveelheden. Frans laat zijn vogels niet vaak zien op tentoonstellingen, in het verleden wel maar het sparen van bekers of trofeeën daar ziet hij het nut niet van in en het verstoort het normale levenspatroon van de vogels.

Geschreven door Cees Bakker