op bezoek bij Bert van der Beek

Tijdens de tentoonstelling van 2021 met alle Corona beperkingen toch even tijd gehad voor Bert en een afspraak kunnen maken om ook eens bij hem langs te gaan en zijn volière met vogels te bewonderen.  Woensdag 18 november met een zakje geld voor zijn verkochte vogels tijdens de TT op weg naar Wieringerwerf. Daar aangekomen eerst maar eens gezellig aan de keuken tafel zitten babbelen over zijn vogels en hoe deze hobby is ontstaan. Bert is een echte liefhebber die vanaf zijn jeugd al vogels heeft en er nooit meer mee kon stoppen. Het begon in Friesland op 12 jarige leeftijd met een kamer volière  en een paar Napoleonnetjes,  Oranjekaakjes  en Tijgervinkjes. Die kon je toen nog voor weinig geld aanschaffen maar door import- en vang beperkingen zijn ze nu bijna niet meer te krijgen. Ik denk dat veel liefhebbers deze vogeltjes nog wel kennen en er in hun jonge jaren ook mee gefokt hebben.  Na een lange periode lid te zijn geweest van een vogelvereniging in Leeuwarden is Bert verhuisd naar Wieringerwerf en werd daar direct lid van Vogelvereniging Wieringermeer en sinds 2001 ook van de Streker Vogel Vrienden in Lutjebroek.

In de tuin staat een mooie volière van 6 x 2 meter die opgedeeld is in vakken van 2 meter met boven en onderdeurtjes.  Dat is handig  om de vogels en de kwartels apart te kunnen huisvesten . Kwartels blijven meestal op de grond en vogels hebben dan de hele volière, althans dat is de bedoeling. De verzameling aan kwartels die Bert heeft zie je niet vaak in één volière, Chinese dwergkwartels met Europese kwartels, Jungle Bush kwartels en Blauwschub kwartels.  Dan zie ik de noodzaak ook wel in voor deze tussenwanden maar helaas willen de kwartels daar nog wel eens anders over denken en lopen soms zomaar bij de buren in de kooi. Het valt mij op dat ik hier bij een verzamelaar op visite ben en dan niet alleen van vogels. Verschillende gevonden voorwerpen van de afgelopen jaren sieren de tuin. Aan de boom hangen een paar gevonden boeien met een verkeerspaaltje daar achter, enkele spoorweg borden en een bordje met voorjaarshow sieren de volière. Boven de kwartels vliegen vooral Zebravinken, maar ook Groenlingen, een mooie gele Elegant parkiet, Turquoisine, groenvleugel duiven, Tamboerijn duiven en een Talpacotiduif.  Naast de volière staat een nachthok met infrarood verwarming met thermostaat op 5 gr. afgesteld. De garage is in tweeën gedeeld waarvan het achterste deel als kweekruimte is ingericht met LED verlichting en ook weer infrarood verwarming.

De wanden zijn betegeld en naast de ingang hangen een paar verzamelde trofeeën. Met twee thermometers en vochtmeters wordt het klimaat bewaakt wat in een kweekruimte bepalend kan zijn voor succes of een rampjaar.

 

In deze kweekruimte staan 33 broedkooien, sommige deelbaar en andere uit een stuk. Hier zitten  Blauw fazantjes, Cubavinken, Groenlingen, Barmsijzen, Binsen Astrilden, Europese sijzen, Sint Helena fazantjes, Bichanootjes en Muskaatvinken en natuurlijk Zebravinken want dat is hier toch de kern waar alles om draait. Naast de kweekruimte is de garage met een aanrecht voor de verwerking  van zaad en eivoer. De ideale situatie voor een goede verzorging.

Al met al een hele verzameling van tropische en Europese vogels.  Als parkieten kweker verbaas ik me hier opnieuw over de grote variatie in vogels. Dat dit allemaal bij elkaar past en de juiste verzorging krijgt. Daar moet toch heel wat tijd en aandacht in zitten.  Alleen al de voeding zal diverse zaad soorten en toevoegingen bevatten.  De kweek begint bij Bert in januari in de broedkooien en zodra het buiten eerder licht en vooral wat warmer wordt ook in de volière. Het afgelopen jaar werden er ca. 80 zebravinken geboren, een Cubavink, wat Groenlingen en een aantal Europese kwartels. Er wordt alle jaren trouw mee gedaan aan de tentoonstelling in Lutjebroek en aan de kleindieren show in Hippolytushoef, meestal met vogels die je niet zo vaak tegen komt, wat hem dan ook al vele prijzen heeft opgeleverd. Dit jaar zelfs Goud, Zilver en Brons.

Als het om voeren gaat dan val ik weer in de   volgenden verbazing, zoveel voorraad aan soorten.  Tonnen en zakken vol zaad, eivoer, beuken snippers enz. Een groot deel van de garage staat er vol mee.  Helaas is Bert ook geen 18 meer en wil hij liever wat minder vogels. Misschien wordt het dan wat rustiger en kost de verzorging minder tijd.  Dat dit serieus is blijkt wel als ik bij het afscheid nemen nog even een aantal TT kooien mee krijg voor de vereniging.

 

 

Bedankt daarvoor Bert.

Geschreven door Cees Bakker