De Tuinfluiter

DE TUINFLUITER

In Hoogkarspel aan de Tuinstraat staat deze prachtige openbare volière van Gemeente Drechterland. Als Streker Vogel Vrienden zijn wij verantwoordelijk voor de verzorging en het onderhoud van deze volière. Leden van onze vereniging en omwonenden; Kees Kappelhof, Jos Visser,  Trudy Koorn en Ad Kunst zijn de enthousiaste verzorgers voor de dagelijkse werkzaamheden. De eerste twee doen dit al jaren en sinds kort ook Trudy en Ad.

Dat bewoners uit de omgeving in Hoogkarspel hier gelukkig mee zijn, valt op te maken uit het aantal bezoeker dat iedere dag even langs komt en een kijkje neemt bij de grote verzameling vogels in die enorme volière. Met een oppervlakte van 5 x 10 meter mag je hem toch wel fors noemen lijkt mij.

De volière staat op een stevige fundering met een gemetseld muurtje van ca. 60 cm hoog. Het dak is half open en half afgedekt met transparante golfplaten. Hierdoor hebben de vogels altijd bescherming tegen weer en wind maar kunnen ook lekker genieten van een regenbuitje als zij dat willen. In het midden staat een gemetseld nachthok van 300 x 170 cm en daarnaast de entree met extra ruimte voor opslag en een veilige binnenkomst zonder dat er vogels ontsnappen.

Om een flink opgelopen muizenplaag tegen te gaan is er dit voorjaar een betonvloer in het binnen verblijf gestort waarbij alle kieren en gaten op vloer hoogte gedicht zijn. Helemaal van de muizen af komen zal waarschijnlijk niet lukken maar doordat zij niet meer binnen naar de voerplaats kunnen en buiten op tafels gevoerd wordt moet deze plaag toch te bestrijden zijn. Helaas blijkt dat muizen toch slimmer zijn dan verwacht en komen zij nog steeds binnen in het nachthok.

De bewoners zijn voor het grootste deel parkieten zoals: grasparkieten, valkparkieten, bourkes, turquoisines, halsbanden en barraband-parkieten. Daarbij ook wat kanaries, diverse duifjes, een stel rijstvogels, zebravinken met op de vloer een stel goudfazanten en een grote witte duif die de grootste vriend is van deze fazanten.  Het is leuk om te zien dat ook de goudfazanten ieder jaar een nestje jongen voort brengen.

Ondanks de bonte verzameling leeft alles in harmonie met elkaar en zijn er geen gevechten of overdreven dominante vogels die de sfeer verpesten. Doordat het binnen verblijf in het midden staat zijn er twee zones ontstaan met een vliegruimte van ruim 10 meter. Hierdoor hebben de vogels ook een kans om elkaar uit de weg te gaan als dat nodig is.

Er is hier gekozen voor een natuurlijke situatie waarbij stelletjes ook de kans krijgen om te broeden en jongen voort te brengen. Veel nestkastjes van verschillende vorm en afmetingen laten de vogels vrij om zelf te kiezen en zit er veel leven in het gedrag van de vogels. Ook in het nachthok hangen een paar nestkastjes die graag gebruikt worden. Er worden dan ook regelmatig leuke resultaten behaald. Zelfs de fazanten brengen eens per jaar een nestje jongen groot.

Het voer bestaat voor ca. 80% uit vlakparkietenzaad, aangevuld met volièrezaad en een kleine hoeveelheid kippenzaad voor de fazanten. Daarnaast verzint iedere verzorger er vaak nog wel wat extra’s bij zoals o.a. meelwormen en diverse groenten of fruit. Eivoer wordt nauwelijks gegeven, waarom is me nog niet duidelijk.

 

Bent u in de buurt, ga dan eens langs om te kijken. Het is zeker de moeite waard en soms duurt zo’n bezoekje langer dan gepland omdat u er vaak niet alleen bent en Blauwe reigers wel houden van een praatje.

 

Geschreven door Cees Bakker